Løberknæ

Hvad er et Løberknæ og hvorfor får vi det Løberknæ (også kaldet “Tractus iliotibialis friktions syndrom”) er noget, vi hører oftere og oftere. Det er tit folk, der har løbetrænet, som kommer ud for denne skade. Men du skal også opleve det ifm. andre sportsgrene.

- Læs her og find ud af, om du lider af et løberknæ. Et løberknæ opstår, når vi laver længerevarende gentagelser fx ved løb eller cykling. Skaden opstår ved, at vi bruger knæet for meget eller forkert. For at give dig en forståelse af selve anatomien bag, får du lige en kort forklaring:

Bindevævsbåndet “Tractus iliotibialis” (TI) løber på ydersiden af låret – fra kanten af hofteskålen og hæfter sig lige under knæet på øverste del af underbenet, på ydersiden. En lille slimsæk er placeret under TI. Ved langvarige gentagelser sker der gentagende gnidninger mellem ti-båndet og knoglefremspringet i knæet, og disse gnidninger kan skabe en betændelsestilstand i slimsækken, da den irriteres.

Andre mulige årsager:

Malalignment; det kan bl.a. opstå ved at knæskallen bliver trukket skævt, eller hvis en knogle er nogle millimeter skæv.

Overpronation; hvis vi har problemer med foden.

Hvis vi har en nedsat kraft i lår- og ballemuskler.

Hvilke symptomer skal vi holde øje med? Smerten vi skal have for øje, er smerter på ydersiden af knæet, som stiger i intensitet over tid. Smerten bliver værre hvis du trykker på ydersiden af knæet. Når du løber, går der relativ kort tid, før smerten opstår. I begyndelsen kommer smerten primært frem ved løb ned af bakke. Diagnosen “løberknæ” er en klinisk diagnose, og skal derfor diagnosticeres af en læge, fysioterapeut eller anden sundhedsprofessionelle. Her kigges der på symptomer og specielle test – hvis tvivl opstår kan området ultralydsscannes.

Hvordan kan det behandles? Ja.. Hvis du elsker sport, vil du hade dette svar: Hvile. Løberknæet skal aflastes, og betændelsen skal behandles. Behandling af betændelse kan hjælpes på vej ved brug af NSAID, men her skal du først have talt med din læge.

Hvad kan du selv gøre? Efter behandling af betændelsen (så den lægger sig), og efter smerten er ved at forsvinde, skal du begynde med genoptræningen. Du må ikke starte ud på samme niveau, som inden du holdt pause. Er du en løber, så kan du begynde at løbe i let terræn og på blødt underlag (fx grusstier). Det er vigtigt, at du langsomt begynder at øge belastningen men ikke for hurtigt, da TI-båndet skal vænne sig til det, så du ikke ender med et nyt løberknæ kort tid efter. Du kan også overveje at få en ekspert til at finde nogle sko, så du er sikker på, at du løber i optimalt fodtøj ift. løbestil, fodens form mm. Det kan også være en fordel at træne dine muskler omkring din core, dine baller og lår.

Hvad kan jeg tilbyde? Ifm. at få knæet på højkant igen tilbyder jeg behandling i form af sportsakupunktur. Med sportsakupunktur får jeg dine muskler omkring knæet og selve knæet til at slappe af. Akupunkturen er med til at fremskynde knæets helingsproces, så du kan komme på benene så hurtigt som muligt.